Royal Elizabeth Apartments

Inspired by the iconic Australian gum trees that line Royal Parade, Royal Elizabeth’s contoured facade is a symphony of forest hues in five different greens. Glowing Structures embraced the concept to creatively inspire the interior lighting solutions to enhance the ‘tree’ theme, designing a custom light fitting in the lobby that amplifies the circular lines within a tree trunk. Corridors were treated with a bespoke dappled effect to emulate lighting filtering through leaves.

Sustainability was a fundamental element considered during the design and specification of the lighting throughout the design phases. Local lighting manufacturers were engaged to locally manufacture all bespoke luminaries, reducing shipping and carbon footprint, whilst boosting the local economy. Energy efficient LED light sources were designed and specified to minimise power consumption. The efficiency on the luminaries were considered and an emphasis on energy efficient luminaries led to the final selection of light fittings which enabled the design to minimise the number of luminaries required. By utilising minimal quantities, less energy and expenses were incurred to manufacture, deliver and install the complete installation. The minimal quantity also reduces the ongoing costs for energy consumption and maintenance leading to a significant reduction in power bills, maintenance costs and a large contribution toward sustainability. To further maximise sustainability, light fittings were fabricated from recycled materials. The lights installed in the display suite were salvaged and re-utilised for the new buildings’ main lobby reception.

 

Awards
2020 | Melbourne Design Awards – Gold

Royal Elizabeth Apartments

Inspired by the iconic Australian gum trees that line Royal Parade, Royal Elizabeth’s contoured facade is a symphony of forest hues in five different greens. Glowing Structures embraced the concept to creatively inspire the interior lighting solutions to enhance the ‘tree’ theme, designing a custom light fitting in the lobby that amplifies the circular lines within a tree trunk. Corridors were treated with a bespoke dappled effect to emulate lighting filtering through leaves.

Sustainability was a fundamental element considered during the design and specification of the lighting throughout the design phases. Local lighting manufacturers were engaged to locally manufacture all bespoke luminaries, reducing shipping and carbon footprint, whilst boosting the local economy. Energy efficient LED light sources were designed and specified to minimise power consumption. The efficiency on the luminaries were considered and an emphasis on energy efficient luminaries led to the final selection of light fittings which enabled the design to minimise the number of luminaries required. By utilising minimal quantities, less energy and expenses were incurred to manufacture, deliver and install the complete installation. The minimal quantity also reduces the ongoing costs for energy consumption and maintenance leading to a significant reduction in power bills, maintenance costs and a large contribution toward sustainability. To further maximise sustainability, light fittings were fabricated from recycled materials. The lights installed in the display suite were salvaged and re-utilised for the new buildings’ main lobby reception.

 

Awards
2020 | Melbourne Design Awards – Gold